top of page

Știai că SELFIE-urile îți pot distruge încrederea în sine? Apelează la un FOTOGRAF PROFESIONIST

Știai că SELFIE-urile îți pot distruge încrederea în tine? Iată DE CE este mai bine să apelezi la un fotograf profesionist.

Știai că selfie-urile îți pot crește anxietatea și îți pot distruge încrederea în tine? Cel puțin asta arată un studiu. Dacă este adevărat de ce faci asta încă? Unii oameni o fac de 8 ori pe zi sau chiar mai mult.

Ți-ai făcut vreun selfie astăzi? Sau îți vei face până la ora de culcare? Răspunsul este foarte probabil da. Google raportează că dispozitivele sale Android fac 93 de milioane de selfie-uri pe zi, iar într-un sondaj recent tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani au raportat că fiecare a treia fotografie pe care o fac este un selfie. Unii subiecți dintr-un studiu au raportat că își fac mai mult de opt selfie-uri pe zi. Pentru mulți dintre noi, fotografierea și apoi postarea selfie-urilor a devenit un mod de viață.


Studiu

Singura problemă este că selfie-urile sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră emoțională. Cercetările au arătat de multă vreme o legătură între utilizarea rețelelor sociale și emoțiile negative, dar nu a fost neapărat clar acest efect negativ. Într-un nou experiment, cercetătorii au putut vedea mai clar dinamica problemei.

Un grup de 113 femei (Canada) cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani s-au oferit voluntar pentru experiment; fiecare a primit câte un iPad și a fost dusă într-un spațiu privat. Unor femei li s-a spus să-și facă un singur selfie și să-l posteze pe contul lor de socializare, fie pe Facebook, fie pe Instagram. Celorlalte li s-a spus, de asemenea, să posteze un selfie pe rețelele de socializare, dar li s-a permis să facă mai multe fotografii și li s-a oferit și un software de editare a imaginilor pentru a-și putea îmbunătăți fotografia preferată înainte de a o posta. Iar altora, grupul de control, li s-a dat pur și simplu un articol de călătorie de citit.

Cum ne fac selfie-urile să ne simțim?

Înainte și după experiment, femeile au fost evaluate cu privire la starea lor de spirit și la nivelul stimei de sine, parcurgând mai multe teste de evaluare. Așa cum era de așteptat, având în vedere cercetările anterioare, femeile care au putut să-și facă și să posteze doar un singur selfie au experimentat o scădere semnificativă a încrederii și a sentimentelor de atractivitate și o creștere semnificativă a anxietății, comparativ cu grupul de control. Cercetătorii au fost curioși dacă posibilitatea de a selecta o fotografie preferată și apoi de a o retușa le-ar ajuta pe femei să se simtă mai bine cu ele însele. Dar nu, femeile care și-au putut selecta selfie-ul preferat din mai multe poze și apoi să-l îmbunătățească (filtre) au experimentat în continuare aceeași creștere a anxietății și scăderea sentimentului de atractivitate precum și cele care au avut de ales o singură imagine. Interesant totuși, grupul care a avut acces la aplicație de retușare a selfie-urilor a experimentat o pierdere mai mică a încrederii decât grupul cu un singur selfie permis. Și, au mai observat cercetătorii, nu a existat niciun efect psihologic pozitiv la postarea selfie-urilor, chiar și a celor care au fost atent selectate și retușate.

Cu alte cuvinte, toate acele selfie-uri pe care le faci, chiar și cele pe care le răsucești pe toate părțile adăugându-le filtre sau, mai grav, modificându-le până se îndepărtează de realitate, până când sunt potrivite pentru rețelele sociale, ce beneficii îți aduc? Cel mai bun lucru la care poți spera de la aceste selfie-uri este că îți vor crește anxietatea.
Deci, de ce, mai exact, facem atât de multe selfie-uri? Postarea lor te face să te simți mai rău, nu mai bine. Și nu vei dezamăgi pe nimeni dacă te oprești. Un sondaj recent a arătat că majorității americanilor – chiar și cei care își fac ei înșiși selfie-uri – nu le place când alții le postează.
Data viitoare când te afli într-un loc superb sau la un eveniment extravagant și simți că trebuie să faci un selfie, încearcă să-ți concentrezi atât smartphone-ul, cât și atenția asupra lucrurilor interesante din spatele tău, mai degrabă decât asupra modului în care arăți. Sau, mai bine, întoarce camera și fă o poză cu ceea ce ai în fața ta. Prietenii tăi vor fi bucuroși că ai făcut-o și și tu te vei simți mai bine.

Concluzie

Dacă vrei ca tu să fii în centrul atenției, ce-ar fi să nu te mai chinui să faci selfie-ul perfect și să apelezi la un fotograf profesionist? În primul rând că nu vei mai avea nicio grijă, în al doilea rând vei fi pe cele mai bune mâini și, în cele din urmă, fotograful este ca un prieten, deci ascultă-i sfaturile și cu siguranță nu vei regreta când vei vedea rezultatul final.


Ai nevoie de un fotograf și ai întrebări? Vrei să discutăm despre evenimentul tău? Nu ezita să mă contactezi folosind formularul de mai jos:


6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page