top of page

RAW versus JPEG - avantaje și dezavantajeCele mai multe camere digitale moderne înregistrează și salvează imaginile ca fișiere JPEG sau RAW. Ambele au propriile avantaje și dezavantaje, dar fotografii trebuie să folosească cel mai potrivit format pentru nevoile lor – mai ales că poate afecta procesul de editare.
Așadar, dacă vrei să descoperi ce sunt conceptele JPEG și RAW, să înțelegi diferențele dintre JPEG și RAW și să înveți cum să alegi formatul de fișier potrivit pentru următorul tău proiect, citește mai departe.

📸 JPEG

JPEG înseamnă „Joint Photographic Experts Group”, o organizație internațională care a standardizat formatul la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990. Este formatul de fișier de bază pentru imaginile digitale – încă de când fotografii au început să capteze și să stocheze imagini pe camere digitale și alte dispozitive.
Imaginile JPEG grupează următoarele extensii de nume de fișiere:
  • .jpg

  • .jpeg

  • .jpe

  • .jif

  • .jfif

  • .jfi

Un fișier JPEG acceptă culori de până la 24 de biți și utilizează compresie cu pierderi pentru a comprima imaginile, pentru stocare și distribuire mai convenabile. Acest lucru face fișierele JPEG mai bune pentru utilizarea de zi cu zi, dar presupune și sacrificarea unei părți din calitatea originală a imaginii.


📸 RAW

Un fișier RAW reprezintă datele de imagine necomprimate și neprocesate captate de o cameră digitală sau de senzorii scanerului. Fotografierea în RAW surprinde un nivel ridicat de detalii ale imaginilor, cu dimensiuni mari ale fișierelor și calitate fără pierderi. Datele directe ale imaginilor înseamnă că începeți cu o imagine de înaltă calitate care poate fi editată, transformată și comprimată într-un mod nedistructiv.
Fișierele RAW sunt un tip de format de fișier raster, dar nu imagini în sine. Aceasta înseamnă că trebuie să le importați în software-ul relevant înainte de a le putea edita sau exporta ca fișier imagine raster separat, cum ar fi un JPEG. Mulți fotografi care fotografiază în RAW manipulează datele originale în software precum Photoshop înainte de a comprima fișierul RAW într-un format diferit pentru imprimare sau online.


📸 DIFERENȚA dintre JPEG și RAW

Fotografii profesioniști și amatori dezbat în mod regulat dacă fotografierea în JPEG sau RAW este mai bună. În timp ce ambele formate de fișiere raster au similarități, există câteva avantaje și dezavantaje cheie pentru fiecare tip. Descoperă diferențele dintre fișierele JPEG și RAW.
Dimensiunile fișierelor
Principala diferență între orice fișier JPEG și RAW este dimensiunea acestora. Fișierele RAW sunt semnificativ mai mari decât formatele de fișiere imagine JPEG (și oricare altele).
Asta pentru că ele conțin toate informațiile brute despre imagine captate de senzorii camerei digitale, complet necomprimate. Ca atunci când lucrezi cu un negativ de film de la o cameră tradițională, fișierul RAW conține toate detaliile originale, astfel încât ai control complet asupra a ceea ce faci cu el.

Acest lucru îl face ideal pentru partajare într-o setare de format mare – cum ar fi mărirea pentru a umple un panou publicitar. Fotografierea RAW înseamnă, de asemenea, că vei avea nevoie de carduri de memorie mai mari și că acestea se vor umple rapid, așa că este posibil să nu poți fotografia la fel de mult într-o singură sesiune.
Fișierele JPEG au o dimensiune mult mai ușor de gestionat, deoarece datele pe care le conțin sunt comprimate. Când fotografiezi în format JPEG, procesorul de imagine al camerei a developat deja imaginea. Dimensiunea lor mai mică îți permite să stochezi mai multe fișiere într-un singur loc, pe cameră, computer sau alt dispozitiv de stocare.
Calitatea imaginilor
Principalul avantaj al fotografierii în RAW este că obții fișiere de înaltă calitate, pe care le poți edita în cea mai bună imagine posibilă. Captarea și stocarea tuturor detaliilor care trec prin senzorii camerei înseamnă că fișierele RAW conțin o gamă dinamică mai largă și un spectru de culori mult mai mare decât JPEG.
Dacă o imagine RAW este sub sau supra-expusă, intervalul dinamic mai larg face recuperarea mult mai ușoară, cu un control mai mare asupra clarității. Deoarece fișierele RAW sunt fără pierderi, neprocesate și necomprimate, ele își mențin calitatea inițială înaltă și nu înregistrează nicio scădere a rezoluției din cauza redimensionării.

Când camera comprimă un fișier RAW într-o imagine JPEG, acesta trece printr-un proces de compresie cu pierderi. În timp ce compresia face fișierul mai mic, vei pierde o parte din datele și detaliile din fotografie, iar imaginea poate apărea granulată sau pixelată. Deoarece fișierele JPEG sunt pe 8 biți, există și limitări de culoare în comparație cu fișierele RAW care pot fi pe 12 și 16 biți.
Editare și partajare
Trebuie să procesezi și să transformi un fișier RAW în JPEG, TIFF sau alt format relevant înainte de a-l putea deschide și edita. Software precum „Adobe Photoshop Lightroom” îți permite să procesezi fișiere RAW, să editezi și să exporți, de exemplu, ca JPEG sau PNG – realizând o copie, astfel încât să ai în continuare fișierul RAW cu toate detaliile sale.
Deoarece sunt atât de mari, partajarea fișierelor RAW poate fi o provocare. În plus, oricine le primește va avea nevoie de software-ul adecvat pentru a deschide fișierele RAW. De aceea, mulți clienți, imprimante și designeri solicită un fișier JPEG pentru a-l putea deschide și previzualiza mai întâi cu ușurință.

Fișierele JPEG sunt unul dintre cele mai utilizate formate de fișiere digitale, acceptate de multe dispozitive și software moderne. Ca tip de fișier raster, poți deschide cu ușurință fișierele JPEG cu multe programe și le poți partaja prin e-mail, pe rețele sociale și pe alte canale. Principalul dezavantaj este diferența de calitate, în comparație cu fișierele RAW, și mai puține detalii disponibile pentru editare.
Viteză
Imaginile JPEG sunt deja procesate, astfel încât pot fi transferate rapid de pe cameră și deschise cu un software de editare sau trimise direct cuiva, fără post-procesare. Dimensiunea lor mai mică face transferurile rapide și evită orice încetinire a camerei atunci când fotografiați.

Cu fișierele RAW, trebuie să luați în considerare timpul necesar procesării și conversiei fișierului într-un format JPEG, PNG sau TIFF. Aceasta presupune stocarea a două versiuni ale aceleiași imagini, ceea ce ocupă mai mult spațiu și duce la copieri de rezervă și transferuri mai lungi. De asemenea, poate cauza încetinirea camerei atunci când fotografiezi în format RAW, ceea ce înseamnă că frecvența de cadre poate scădea.


Întrebări frecvente

Este un fișier RAW mai mare decât un fișier JPEG?
În general, un fișier RAW va fi între de două și de șase ori mai mare decât un fișier JPEG. Fișierele RAW sunt mai mari deoarece conțin o cantitate mult mai mare de date de imagine. O imagine JPEG cuprinde, în esență, toate acele date comprimate într-o dimensiune mai mică a fișierului, care este mai ușor de partajat.
Conversia RAW în JPEG afectează calitatea?
Trecerea de la un fișier RAW la un JPEG va afecta calitatea, deoarece faci conversia într-un format cu pierderi. Fișierele RAW conțin o cantitate mare de detalii – conversia la un JPEG înseamnă comprimarea detaliilor într-o dimensiune mult mai mică a fișierului, cu mai puțin spațiu pentru stocarea datelor de imagine.
Ar trebui să filmezi întotdeauna în RAW?
Mulți fotografi profesioniști filmează în RAW, deoarece formatul surprinde cel mai înalt nivel de detaliu. De multe ori poate fi mai ușor să editezi expunerea mai târziu cu un fișier RAW. Cu toate acestea, fotografierea în JPEG are beneficiile sale, deoarece dimensiunile lor mai mici îți permit să fotografiezi mai multe imagini simultan și să transferi fișierele mai rapid.
De ce fișierele mele RAW apar ca JPEG?
În funcție de camera pe care o utilizezi, fotografierea în format RAW poate determina uneori ca fișierele să apară ca JPEG în mod implicit. Fișierul RAW original ar trebui să fie în continuare acolo. În setările camerei, în modul de editare, alegi opțiunea „Folosește RAW ca original”, dacă este posibil.
Ce înseamnă RAW + JPEG?
Modul RAW + JPEG este disponibil pe unele camere digitale și îți permite să fotografiezi și să salvezi în ambele formate de fișiere în același timp. Aceasta salvează două copii – fișierul RAW original și un JPEG. Acest lucru îți permite să previzualizezi și să utilizezi imediat o imagine JPEG – dar consumă mai multă memorie, deoarece ai două fișiere pentru o singură imagine. (adobe.com)


9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page