top of page

Proporția de aur în fotografie: ce este și cum o poți folosi

Poza scriitorului: CristianCristian

Actualizată în: 15 sept. 2022



Ești pregătit să treci la nivelul următor?

Regula treimilor. Liniile principale. Toate sunt importante, dar nu captează privirea ca proporția de aur. Vom vorbi într-un articol viitor și despre regula treimilor. Pe scurt: este o regulă de bază a compoziției aplicate în fotografie sau în alte arte vizuale precum pictura sau desenul - susține că o imagine poate fi împărțită în nouă părți egale, prin două linii imaginare orizontale echidistante și două linii imaginare verticale echidistante.

Cele patru puncte formate la intersecțiile acestor linii imaginare pot fi folosite la alinierea subiectului sau elementelor ce alcătuiesc compoziția fotografiilor. Susținătorii acestei tehnici susțin că alinierea elementelor compoziției după aceste puncte creează mai multă tensiune, energie și interes comparativ cu simpla centrare a subiectului în imagine.

Adevărul este că, oricât de fascinant sună, această regulă de compoziție poate fi greu de înțeles și chiar mai greu de adăugat în imaginile tale. Cu toate acestea, dacă poți, calitatea și atractivitatea imaginilor tale vor crește exponențial.

Pentru a începe, trebuie să înțelegi că proporția de aur este aplicată imaginilor tale în multe moduri diferite și este cunoscută sub multe nume diferite. Cu unele dintre nume s-ar putea să fii familiarizat: media de aur, phi, șirul lui Fibonacci sau proporția divină. Fiecare dintre acești termeni utilizează proporția de aur într-un mod diferit pentru a crea artă, imagini și arhitectură care încântă ochiului uman.

Ce este proporția de aur în fotografie?

Este un raport de aproximativ 1,618 la 1. Artiștii au folosit acest raport de secole pentru a crea opere de artă fie că vorbim de picturi sau arhitectură. Beethoven îl folosește în celebra Simfonie a cincea. Este cu adevărat peste tot în jurul nostru, inclusiv în propriile noastre corpuri.

Pentru a vedea și înțelege proporția de aur, să luăm o linie și să o împărțim în două secțiuni. Dacă urmărim raportul de aur, ar arăta ca în imaginea de mai sus, unde A este latura lungă (1,618) și B este latura mai scurtă (1).

Cel mai bun loc pentru a vedea acest lucru pe corpul uman este brațul, deși mai există și alte părți ale corpului care urmează raportul de aur.

Pentru artiști, puterea proporției de aur începe pe măsură ce acest raport este aplicat și altor forme. Să construim mai întâi ceea ce se numește „dreptunghiul de aur”. Facem acest lucru, luând latura lungă a liniei pe care am etichetat-o A din imaginea a doua.

Această formă este folosită adesea atât în arhitectura modernă, cât și în cea veche, cel mai faimos fiind Partenonul - templul dedicat zeiței Athena.

Șirul lui Fibonacci

În anul 1200 d.Hr., un matematician pe nume Leonardo Fibonacci, a descoperit ceea ce acum este cunoscut sub numele de „șirul lui Fibonacci”, care a ajutat să ducă proporția de aur și mai departe. A luat numerele 0 și 1 și le-a adunat pentru a obține 1. Apoi a continuat să ia cele două rezultate anterioare și să le adune pentru a forma acest lanț de numere de mai jos:

Frumusețea acestui lanț de numere se remarcă atunci când iei oricare două dintre sumele aflate una lângă alta, împărțind-o pe cea mai mare la cea mai mică. Când faci asta, obții un număr foarte apropiat de raportul de aur:

Numerele (5+8) 13 și (8+13) 21 sunt unul lângă celălalt în succesiunea Fibonacci. Ia ambele sume (13 și 21) și împarte cel mai mare la cel mai mic și vei obține un număr foarte apropiat de 1,618. Fă asta cu oricare dintre sumele din șirul și vei găsi același lucru.

Gata cu ora de matematică. Să revenim!
Întorcându-ne la dreptunghiul de aur, pe măsură ce se adaugă dreptunghiuri de aur mai mici în interiorul celor mari, se întâmplă ceva surprinzător.

Aria fiecăruia dintre pătratele nou formate este o sumă a unei ecuații din succesiunea Fibonacci și, din aceasta, obținem spirala Fibonacci, care este ceea ce mulți artiști folosesc astăzi ca tehnică de compoziție principală.


Spirala Fibonacci

Spirala este creată prin desenarea arcelor de cerc din colțurile opuse ale fiecărui pătrat. Vezi figura de mai jos cum pleacă spirala din interiorul dreptunghiului de aur.

Această spirală este întâlnită și în natură, în special în cochilia Nautilus.

Uită-te în jur și vei observa proporția de aur și spirala Fibonacci peste tot, de la produsele pe care le cumperi, siglele companiilor și până la arhitectură.
Este bine cunoscut de specialiștii în marketing care înțeleg că, urmând proporția de aur, oamenii sunt mai susceptibili să-și vadă produsele ca fiind favorabile. Putem folosi acest lucru în avantajul nostru și în imaginile noastre.

Utilizarea proporției de aur în fotografie

Spirala Fibonacci este unul dintre principalele moduri prin care fotografii pot folosi raportul de aur în fotografie.
Mulți fotografi celebri sunt cunoscuți pentru utilizarea raportului de aur în lucrările lor. Ansel Adams l-a folosit adesea în peisajele pe care le-a capturat.

Creează folosind spirala Fibonacci în fotografie

Mulți fotografi nu au auzit niciodată de spirala Fibonacci sau de raportul de aur în fotografie. Este nevoie de multă practică și concentrare pentru a le încorpora în fotografiile tale. Iată câteva moduri în care poți începe să încorporezi spirala Fibonacci în imaginile tale:

➡️ O modalitate ușoară de a începe să utilizezi spirala este să pozezi elemente statice, natură moartă cu obiecte plasate astfel încât să formeze un număr „curgător” nouă, iar subiectul să fie inclus în cercul cifrei 9. Imaginea de mai jos este un bun exemplu în acest sens:

➡️ O altă modalitate este să folosești un spațiu deschis sau care are o luminozitate diferită față de subiectul tău.
În imaginea de mai jos, ochiul este condus către subiect în partea stângă. Tonurile din fundal ajută la aducerea privitorului în imagine și apoi împing ochiul direct către subiect.

➡️ Iată alt exemplu bun:

Folosind surferul din partea de jos pentru a conduce ochiul prin imagine, privitorul ajunge la surferul de pe val. S-ar putea să spui „hei, stai așa, asta este regula treimilor”. Ai dreptate, regula treimilor face parte din această imagine.
Cu toate acestea, surferul din colțul din stânga jos nu urmează regula treimii, dar adaugă echilibru, profunzime și ajută la conducerea ochiului către subiect. Acel surfer din stânga jos oferă toate acestea pentru că este plasat într-un loc pentru folosi spirala Fibonacci.

Pe care o preferi?
Aceste lucruri subtile fac diferența între o imagine bună și una grozavă.

Creează folosind proporția de aur în fotografie

Crearea de imagini gândindu-te la o anumită proporție poate fi incredibil de dificilă. Pentru a înrăutăți lucrurile, fiecare dreptunghi poate fi transformat în dreptunghiuri de aur mai mici. Cam prea multe linii, nu-i așa?

Pentru a complica lucrurile și mai mult, liniile proporției de aur pot fi și diagonale. Imaginea de mai jos arată cum liniile diagonale pot alcătui raportul de aur și, din nou, în interiorul fiecărui set de linii, pot fi adăugate linii suplimentare care urmează raportul de aur. La infinit.

Pentru a desluși mai bine misterul iată câteva sfaturi simple pe măsură ce începi să utilizezi raportul de aur în fotografie:
#1: plasează subiectul la intersecția liniilor


La fel ca în cazul regulii treimii, plasarea subiectului pe o intersecție de linii va ajuta la crearea unei imagini mai plăcute pentru privitor.

#2: puterea liniilor în proporția de aur
Acest sfat este util mai ales atunci când abordezi stilul arhitectural. Plasează acele linii puternice pe liniile proporției de aur pentru crearea unui interes mai mare pentru imagine.


 

Concluzie

Poate fi confuz pe măsură ce începi să încorporezi proporția de aur în imaginile tale pentru că există atât de multe moduri! Abordează una sau două metode și lucrează la acestea înainte de a introduce altele.
Făcând acest lucru, te vei obișnui să utilizezi această tehnică și ulterior vei începe să adaugi și altele.
A depăși regula treimii și a folosi anumite tehnici de compoziție mai avansate te va ajuta cu adevărat să devii un fotograf cu imagini care ies în evidență.

Opmerkingen


©2022 by Cristian Andrei Photography

bottom of page