top of page

Primii oameni care au fotografiat fața nevăzută a Lunii

Spațiul este încă un domeniu prea puțin explorat pentru a trage niște concluzii clare. În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe poze spectaculoase cu planete, diferite galaxii etc. Acum hai să ne îndreptăm atenția către Lună. Și nu către Luna pe care o știm și pe care am văzut-o cu toții, ci către fața ascunsă sau nevăzută a Lunii. Aceasta este emisfera Lunii opusă celei care este vizibilă în permanență de pe Pământ. Este impropriu denumită uneori „fața întunecată” a Lunii (din engleză „the dark side of the Moon”).

Într-adevăr, o singură și aceeași față a Lunii este vizibilă de pe Terra, deoarece Luna posedă o perioada sinodică egală cu perioada sa de revoluție (27,3217 de zile), fenomen denumit rotație sincronă. Partea complementară este, prin urmare, invizibilă de pe Terra, și nu a fost fotografiată și cartografiată decât cu ajutorul sondelor spațiale, prima fiind sonda sovietică Luna 3, în 1959.

În 1965 a fost lansată stația automată rusească „Sonda 3" care a fotografiat partea nevăzută a Lunii. Primii oameni care au fotografiat-o au fost astronauții din echipajul misiunii Apollo 8, pe orbită în jurul Lunii în 1968. Terenul rugos este remarcabil și prin multitudinea craterelor, cât și prin puținătatea mărilor lunare.
2 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page