top of page

Portret vs Landscape - care este diferența?

Funcțiile „Portret” versus „Peisaj” în fotografie pot avea semnificații diferite. Dacă te-ai „luptat” cu conceptul de portret versus peisaj, acest articol îți este destinat. Indiferent dacă ești un fotograf amator sau expert, probabil că ești familiarizat cu acești termeni. Dar te-ai oprit vreodată o secundă să te gândești la asta mai în profunzime? Vei descoperi că aceste concepte ascund mai multe semnificații decât ai crede.

Aceste două cuvinte sunt utilizate în mod frecvent în lumea fotografiei pentru a descrie diferite aspecte ale unei imagini sau ale orientării unei pagini - fie pentru a descrie genul de fotografie sau modul aparatului foto care este utilizat atunci când faci o fotografie. În unele cazuri, aceste definiții se pot suprapune. De exemplu, un portret poate fi realizat în modul peisaj sau o fotografie peisaj poate fi realizată în modul portret.
Prin urmare, în calitate de fotograf în devenire, trebuie să înțelegi acești termeni. Cu timpul, vei stăpâni modul în care sunt aplicate în arta fotografiei. O mai bună înțelegere a acestor concepte îți va îmbunătăți considerabil abilitățile de fotograf.

Portret vs Peisaj: orientarea unei pagini

Termenii sunt folosiți în mod obișnuit pentru a ne referi la orientarea unei pagini sau a unei imagini. Utilizarea acestor termeni nu se limitează doar la fotografie, ci și la imprimarea documentelor. Este folosit în tipărire pentru a se referi la orientarea orizontală sau verticală a unei pagini.
  • Când vine vorba de orientarea imaginii, termenul de peisaj este folosit în relație cu o imagine care este mai lată decât mai înaltă. Cu alte cuvinte, este o imagine care este surprinsă într-un aspect orizontal.


  • Pe de altă parte, un portret se referă la o imagine mai înaltă decât lată.


Deși nu există reguli fixe când vine vorba de orientarea portret versus peisaj, există mai mulți factori care te pot ajuta să determini care este cea mai bună orientare. Aceasta se schimbă în funcție de subiect și context. Reține că formatul de imagine pe care îl alegi va avea un impact asupra modului în care spectatorii îți percep imaginea.

Prin urmare, este important să te gândești cu atenție la efectul sau rezultatul pe care intenționezi să îl obții.

Uneori, un obiect precum această barcă (vezi în imaginea de mai jos), sub o lumină complet diferită și dintr-un punct de vedere diferit, va necesita o orientare portret.

Portret vs Peisaj: ca gen artistic

Termenii aceștia sunt, de asemenea, folosiți pentru a descrie anumite genuri de fotografie. Când aceste cuvinte sunt folosite în acest context, orientarea paginii imaginii nu contează prea mult.

Practic, fotografia de portret este un gen al artei fotografice care implică în mare parte subiecți umani. Scopul fotografiei portret este de a surprinde personalitatea sau dispoziția subiectului folosind o iluminare eficientă. Acest gen există de foarte mult timp și rămâne foarte popular și astăzi. Mulți fotografi folosesc tehnologii moderne pentru a fotografia subiecți în medii controlate, cum ar fi studiourile foto.

Fotografia de peisaj, pe de altă parte, este un gen care se concentrează pe surprinderea subiecților neînsuflețiți din întreaga lume. Unele dintre cele mai populare subiecte din acest gen de fotografie includ munți, lacuri, păduri, orizonturi ale orașelor și alte peisaje.

Scopul fotografiei de peisaj este de a capta imagini în aer liber într-un mod care să „teleporteze” privitorul exact cine în acea scenă. De obicei, se utilizează trepiedul și obiectivele cu unghi larg.

După cum poți vedea în imaginea de mai sus, chiar dacă este o fotografie peisaj, orientarea aleasă este portret.
După cum am menționat mai devreme, genurile portret vs peisaj nu sunt specifice orientărilor specifice ale imaginii. Prin urmare, nu este neobișnuit să întâlnești portrete care sunt realizate în orientare peisaj sau imagini cu peisaje care sunt fotografiate în aspect portret.

Prin urmare, ca fotograf, ar trebui să te simți liber să experimentezi și să găsești ceea ce funcționează pentru tine și pentru ochiul privitorului.

Portret vs Peisaj: ca utilizare cameră

Celălalt mod în care sunt folosiți termenii este în relație cu modul de cameră folosit la captarea imaginilor. Cele mai multe camere foto și DSLR-uri moderne vin de obicei cu o caracteristică care îți permite să selectezi modul camerei în funcție de subiectul pe care îl fotografiezi.

De exemplu, când alegi modul portret, aparatul foto aplică automat setări pre-programate care sunt potrivite pentru fotografierea imaginilor portret. Este posibil să crească automat luminozitatea și să umple cadrul pentru a îmbunătăți aspectul subiectului pe care îl capturezi.

Pe de altă parte, când selectezi modul peisaj, camera interpretează acest lucru ca o intenție de a fotografia un subiect în aer liber. În consecință, efectuează mai multe ajustări, cum ar fi creșterea adâncimii câmpului pentru a crea condițiile potrivite pentru o imagine de peisaj.

În timp ce setările care vin cu aceste moduri sunt utile pentru fotografii amatori, ele au parte și de limitări. Prin urmare, ca fotograf serios, este mult mai bine să înveți cum să fotografiezi manual și să reglezi condițiile în funcție de nevoile tale.

Acest lucru îți oferă în cele din urmă o mai mare libertate și îți permite să capturezi imagini care se potrivesc viziunii tale creative.

Peisaj sau portret: care este cea mai bună alegere?

Acum că am „demistificat” conceptele peisaj vs portret, s-ar putea să te întrebi care dintre cele două este mai avantajoasă sau mai potrivită când vine vorba de fotografiere. Adevărul este că nu există reguli stricte când vine vorba de alegerea între peisaj și portret. Pur și simplu se rezumă la viziunea ta și la ceea ce dorești să obții.

Faptul că majoritatea imaginilor de peisaj sunt fotografiate în orientare orizontală, iar portretele sunt surprinse în orientare verticală are de-a face cu modul în care percepem aceste subiecte în ochii minții noastre, mai degrabă decât cu regulile convenționale.
Prin urmare, în calitate de fotograf, ai libertatea de a utiliza peisajul și portretul în orice mod crezi că îți servește cel mai bine viziunea.

Ține cont și de contextul în care îți vei prezenta lucrarea. Fotografiile tale vor fi postate pe Instagram, la o expoziție foto importantă etc.? Cea mai bună orientare de ales este portretul. Deoarece ecranul telefoanelor moderne este mai înalt decât mai lat.
Fotografiile tale vor conține peisaje maiestuoase care vor fi agățate pe un perete? Atunci ar trebui să alegi modul peisaj deoarece pereții casei sunt mai lați decât mai înalți.

Principalele aspecte de luat în considerare

Pentru a rezuma, ține întotdeauna cont de aceste aspecte atunci când trebuie să alegi între peisaj și portret:

  • Mesajul. Ce mesaj vrei să transmiți?

  • Subiectul. Este mai lat decât mai înalt sau invers?

  • Fundalul scenei tale. Cât de mult din scenă dorești să capturezi în cadru?

  • Distanța față de subiect. Un portret va face ca subiectul principal să pară mai aproape și este de preferat să umpli cadrul cât mai mult posibil.

  • Stilul tău. Nimeni nu poate dicta asta. Stilul tău fotografic este al tău și doar tu poți decide ce este mai bine și cum sau când să încalci toate regulile. Sau când să le aplici pe toate!



Concluzie

În timp ce conceptele de portret vs peisaj sunt familiare pentru majoritatea fotografilor, puțini oameni realizează adesea că se referă la mulți factori diferiți în practica fotografiei.

Așadar, în timp ce conceptul „peisaj versus portret” este utilizat în relație cu orientarea unei imagini, el poate fi, de asemenea, folosit pentru a face referire la genuri specifice de fotografie, precum și la modul de cameră folosit.
Înțelegerea amănunțită a acestor concepte nu numai că te va ajuta să devii un fotograf mai bun, ci și îți va oferi un plus de „scânteie” creativă și inspirație pe care le cauți.
109 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page