top of page

Fotografia de portret: obiectiv de 50 mm sau de 85 mm?

Deci te-ai decis să-ți achiziționezi prima cameră și te confrunți imediat cu întrebarea: care ar trebui să fie primul tău obiectiv? Ai nevoie de un singur obiectiv sau ar trebui să cumperi mai multe? În acest articol vom lămuri care sunt avantajele și dezavantajele obiectivelor de 50 mm față de cele de 85 mm.

50mm

Să începem cu cel de 50 mm. După cum ai putut ghici, acest obiectiv va surprinde subiectul, reducând cu 50% dimensiunea existentă. Acest obiectiv este considerat cel mai bun dacă faci jurnalism sau documentare. Imită privirea ochiului uman, astfel încât fotografiile sunt cât mai naturale.

De asemenea, mulți fotografi susțin că, în confruntarea 50 mm versus 85 mm, primul câștigă pentru că este grozav în fotografia stradală și reușește să surprindă o mulțime de momente într-un mod cât mai natural. Motivul pentru aceasta este distanța focală mai mare, ceea ce face ca subiecții să nu realizeze întotdeauna că sunt fotografiați, așa că se comportă natural. În plus, unii experți consideră că obiectivul de 50 mm este cel perfect deoarece este compatibil cu majoritatea camerelor DSLR moderne. Cu adaptoare, îl poți face compatibil și cu modelele full-frame.

85mm

Când te gândești la un obiectiv de 85 mm, primul lucru care îți vine în minte este un teleobiectiv. Face ca obiectele să pară vizual de 1,6 ori mai mari decât sunt în realitate. Tocmai pentru ca spectatorii să poată vedea fiecare detaliu, mulți fotografi cred că acest obiectiv este perfect mai ales pentru fotografia de portret.
Datorită efectului de compresie, fundalul nu este la fel de vizibil, permițând privitorilor să se concentreze în totalitate asupra subiectului, care se află în centrul cadrului. Este, de asemenea, un obiectiv cu o deschidere largă, ceea ce înseamnă că este excelent pentru a fotografia în camere întunecate și medii cu lumină scăzută în general. Ei bine, principalele diferențe sunt clare, dar acum să detaliem argumentele pro și contra.

50mm vs 85mm: avantaje

 • Primul lucru care merită remarcat este greutatea mai mică. Când fotografiezi portrete, acest lucru este foarte important, deoarece îl poți purta cu tine și poți face fotografii cu ușurință în orice moment.

 • Acest avantaj este pentru cei care își imprimă fotografiile: calitatea acestora va fi mai mare.

 • Următorul punct este foarte important pentru cei care doresc să facă fotografii cât mai naturale. Poți face un portret care arată emoția reală a subiectului tău deoarece este posibil să nu știe că este fotografiat. Poți pur și simplu să stai mai departe de subiectul tău și să nu-l faci de rușine cu prezența ta.

 • De asemenea, dacă vrei efecte mai naturale de adâncime a câmpului, ar trebui să utilizezi un obiectiv de 50 mm în loc de unul de 80 mm. Acest lucru îți oferă mai mult spațiu pentru creativitate.


50 mm vs 85 mm: dezavantaje

 • Dacă vrei să surprinzi o scenă largă, acest obiectiv cu siguranță nu este pentru tine. Trebuie să fii aproape de subiect.

 • Al doilea dezavantaj ar fi că nu este potrivit pentru filmări. Motivul este autofocusul foarte lent.

 • Un alt dezavantaj este că obiectivul oferă neclarități de fundal.

 • Ultimul lucru de care trebuie să ții cont este posibilitatea mare de aberație cromatică. Va trebui să le prelucrezi ulterior. Aberaţia cromatică se produce datorită fenomenului de dispersie a luminii ce străbate mediile transparente (lentile, prisme etc.) din care este alcătuit un sistem optic. Imaginile formate în instrumentele optice necorectate pentru acest tip de aberaţie apar întotdeauna cu marginile colorate.


85 mm vs 50 mm: avantaje

 • Vrei să fotografiezi mai mult decât portrete, poate peisaje? Atunci acest obiectiv este pentru tine! Datorită acestuia nu trebuie să fii mai aproape de subiect. Îți oferă posibilitatea de a-ți păstra distanța acolo unde ai nevoie.

 • Datorită focalizării rapide, poți filma fără probleme. Când vine vorba de acest factor, în competiția de lentile de 85 mm vs 50 mm, primul este cu siguranță câștigătorul.

 • Ai capacitatea de a te concentra pe deplin asupra subiectului tău. Obiectivul de 50 mm are o adâncime mică de câmp.85 mm vs 50 mm: dezavantaje

 • Ei bine, ar trebui să începem prin a spune că aceste lentile sunt mult mai grele în comparație cu cele de 50 mm. Asta înseamnă că nu ai atât de multă libertate când ești pe teren.

 • 85 mm este cel mai bun atunci când este folosit într-un spațiu deschis. Nu vei putea obține o fotografie bună într-o casă sau un apartament.

 • Prețul este mai mare. Dacă vrei un obiectiv de 85 mm pentru portretele tale, pregătește-te să plătești. Merită, totuși, pentru că evită aberațiile și distorsiunile cromatice. Pentru mulți fotografi începători, totuși, prețul va fi unul prea mare.

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page