Ai cumva ochii roșii? Sau sunt albaștri, verzi sau căprui? Desigur, indiferent de culoarea ochilor, s-ar putea să arăți din când în când ca și cum ai avea ochi roșii în fotografii. Ți-ai făcut vreodată o poză și ai observat după aceea că arăți ca un extraterestru sau ca un zombi cu ochi roșii strălucitori? Asta se numește EFECTUL OCHILOR ROȘII. Deși pare ciudat și cu siguranță este cam inestetic, există o explicație științifică rezonabilă pentru care se întâmplă acest lucru.
Deci, ce face ca ochii tăi albaștri (sau căprui sau verzi) să devină roșii în anumite fotografii? Efectul de ochi roșii apare atunci când fotografiile cu bliț sunt realizate în situații de lumină scăzută. Când blițul este situat aproape de obiectivul camerei (cum este în majoritatea cazurilor), este posibil să te uiți aproape direct la bliț când te uiți spre obiectivul camerei.
Efectul de ochi roșii apare atunci când lumina blițului apare prea repede pentru ca pupila ochiului să se închidă. Lumina strălucitoare a blițului trece în ochi prin pupilă, se reflectă pe retina din spatele globului ocular și revine înapoi prin pupilă. Camera înregistrează această lumină reflectată și apare roșie din cauza cantității de sânge situată în partea din spate a globului ocular.
Efectul de ochi roșii tinde să fie mai puternic la persoanele cu ochi deschiși la culoarea, culori deschise ale părului și ale tenului. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că acești oameni au mai puțină melanină în ochi, ceea ce ajută la reducerea efectului de ochi roșii într-o oarecare măsură la persoanele cu ochi, culoarea părului și a tenului mai închise.
Dacă ai animale de companie, este posibil să fi observat că efectul de ochi roșii se poate manifesta și acolo, dar și cu alte culori. Animalele au un strat reflectorizant special în partea din spate a ochilor, numit tapetum. Tapetumul ajută la îmbunătățirea vederii nocturne. În funcție de animal, tapetumul poate provoca un efect de ochi albastru, verde sau galben.
Comentarios