top of page

Efectul BOKEH în fotografie

Termenul „bokeh” provine din cuvântul japonez „boke”, care înseamnă „blur” în engleză. Și la asta se referă cuvântul „bokeh” - la efectul de „blurare” al fotografiei, cu alte cuvinte „estompare”. Este calitatea părților neclare ale unei fotografii.
S-ar putea să te întrebi de ce un fotograf ar dori o fotografie neclară, la urma urmei, scopul unui fotograf este acela de a fi capabil să vadă ce este în fața camerei pentru a crea imaginea dorită. Dar fotografii folosesc acest blur în mod strategic. Adesea, un fundal neclar poate scoate în evidență obiectele focalizate.

Deci, care sunt calitățile unui bokeh? În mod ideal, lumina va apărea sub formă de cercuri sau hexagoane, în funcție de lentila folosită. Deși fundalul este o parte importantă a oricărei fotografii, nu ar trebui să distragă atenția de la subiectul imaginii.

Ești un fotograf la început de drum? Dacă da, s-ar putea să te întrebi cum să creezi efectul bokeh în propria lucrare. Depinde de obiectivul pe care îl folosești. Experții recomandă un obiectiv rapid care permite setări de deschidere foarte scăzută.

Cele mai bune fotografii bokeh necesită și un fundal interesant. Deși această parte a fotografiei va fi neclară, arată mai bine atunci când sunt incluse o varietate de culori și lumini. De asemenea, este important să te asiguri că subiectul fotografiei este bine luminat. Mulți fotografi susțin că secretul unui bokeh bun este găsirea distanței potrivite. Ajută să lăsați mult spațiu între subiect și fundal. Pe de altă parte, cel mai bine este ca fotografia să fie destul de aproape de subiect.
Ai nevoie de o cameră avansată pentru a obține un bokeh bun? Nu neaparat. În timp ce mulți experți folosesc camere și obiective de calitate, estomparea este posibilă și folosind camera unui smartphone cu două obiective. Opțiuni precum „modul portret” te pot ajuta să obții un fundal neclar. De asemenea, unele aplicații pot ajuta.

Dacă ai un Canon EOS R6 sau un Canon M50 sau EOS M6 Mark ÎI te poți consideranorocos. Toate sunt la fel de eficiente. Obiectivul contează, nu aparatul.


Ce setări trebuie să faci pentru a obține acest efect
„În modul prioritate de diafragmă (Av) va trebui să setezi şi ISO – încerci mai întâi 100 şi vezi dacă timpul de expunere este suficient de mic pentru necesităţile tale. Alternativ, în modul manual (M) cu ISO automat, poţi seta atât deschiderea diafragmei, cât şi timpul de expunere, apoi poţi lăsa aparatul să calculeze ISO corect. Esenţial este să alegi o deschidere largă a diafragmei şi un timp de expunere suficient de mic pentru a te asigura că zonele focalizate ale imaginii sunt clare atunci când ţii aparatul în mână (încearcă, de exemplu, 1/200 s).” (canon.ro)

5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page