top of page

De ce oamenii par mai atrăgători în fotografiile de grup?

De ce oamenii sunt mai frumoși în grupuri? Ei bine, nu este vorba despre o iluzie, ci despre o cercetare științifică: „cheerleader effect” - „efectul de majoretă”.

Ideea de bază a cercetării publicate în revista „Psychological Science” este că asimetriile și disproporționalitățile noastre tind să se „normalizeze” în mijlocul unui grup de fețe, iar fețele noastre percepute ca fiind ciudate vor fi mai puțin ciudate.

Drew Walker și Edward Vul de la Universitatea din California (San Diego), au făcut cinci experimente în care subiecții au evaluat atractivitatea oamenilor din fotografii. Unii oameni au fost pozați singuri, iar alții au fost în fotografiați în grup, cu alte persoane. În toate cazurile, pentru bărbați și femei, persoanele din grupuri au primit cote mai mari de atractivitate.
Acest fenomen relevă faptul că oamenii tind să „facă o medie“ (mental) a trăsăturilor faciale ale persoanelor dintr-un grup, percepând astfel faţa unui individ ca fiind mai apropiată de medie decât ar face-o în mod normal, atunci când ar fi privit individual. Poate că de fapt arătăm mai atrăgători printre prieteni pentru că suntem mai fericiți în prezența lor.

Dacă ar fi să „traducem” mai clar câteva concluzii ale studiului, cel care analizează poza unui grup este mai puţin critic decât atunci când analizează o fotografie în care apare o singură persoană.
Termenul „cheerleader effect“ a fost folosit pentru prima oară de către actorul Neil Patrick Harris care îl interpretează pe Barney Stinson în serialul „How I Met Your Mother“. Într-un episod, el le-a explicat prietenilor săi faptul că, deşi unele femei par atrăgătoare atunci când ies cu grupul de prietene, neînsoţite ele ajung să nu mai fie atât de atrăgătoare.
9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page