top of page

Cum să faci fotografii mai bune în vacanță



Ești în vacanță. Vrei să faci o fotografie uimitoare care să surprindă frumusețea peisajelor care te înconjoară – dar nu vrei să faci aceeași fotografie pe care o fac toți ceilalți. Chestia este că nu ești fotograf profesionist. Deci ce faci?

Cu practică și câteva sfaturi, este posibil ca oricine să facă fotografii de vacanță impresionante care să spună o poveste grozavă. Și, având în vedere că se apropie vacanța de iarnă, încă mai este timp să pui aceste sfaturi în aplicare.

Cu un ochi atent la detaliile din jur și cu câteva cunoștințe de bază despre caracteristicile aparatului tău foto și tu poți avea niște fotografii extrem de reușite vacanța aceasta.


1. Gândește-te înainte de a poza

Înainte de a face o fotografie, întreabă-te: Ce încerci să surprinzi?
Înțelegerea intenției din spatele unei fotografii este absolut esențială pentru a crea o imagine care va dura pentru totdeauna și care va avea semnificație pentru tine.

Poate fi la fel de simplu ca: „OK, o să fac o fotografie cu nepoata mea care a construit acest castel de nisip” sau „Voi face o poză acestui tablou de la muzeu pentru că îmi plac culorile”etc. A avea un „de ce” te poate ajuta să te concentrezi pe ceea ce vrei să-ți amintești. Și te poate ajuta chiar să faci mai puține fotografii (câteva și bune, decât o mie de poze din care trebuie să ștergi trei sferturi), oferindu-ți mai mult timp pentru a trăi momentul.

De fapt, să faci fotografii fără a avea un „de ce” te poate face să uiți ceea ce ai văzut. Un studiu publicat în revista „Psychological Science” a constatat că oamenii care făceau un tur al unui muzeu își aminteau de fapt mai puține detalii dacă fotografiau la întâmplare. Atenția și focusul pe anumite detalii poate elimina această „pierdere a memoriei”.
Așa că, în loc să faci fotografii la întâmplare, concentrează-te pe ceea ce contează pentru tine.


2. Întocmește o listă

Fotografii profesioniști creează adesea „liste de fotografii” - o listă de verificare a fiecărei fotografii pe care speră să o captureze, împreună cu note despre stil și compoziție - pentru a se asigura că obțin acoperirea de care au nevoie.
Poți încerca aceeași abordare în vacanță. De exemplu, dacă mergi într-o excursie la mare cu prietenele tale, poți nota din timp câteva dintre fotografiile pe care vrei să le surprinzi: un selfie grozav în timpul unei nopți în oraș, răsăritul pe care știi că îl vei surprinde cu prietenul tău devreme, o fotografie cu mâncarea preferată etc. În acest fel, nu vei ajunge acasă dorindu-ți să existe mai multe fotografii pe care le-ai fi putut face.

Dacă ești mai aventuros din fire privește vacanța ca pe o misiune sau o vânătoare. De exemplu, dacă ești la Paris, ai putea face fotografii de stradă inspiratoare sau, dacă ești cu cortul, ai putea surprinde toate insectele, arborii etc.
Asigură-te că adaugi varietate atât în ​​materie (oameni, obiecte, natură și arhitectură), cât și în stil.


3. Surprinde atât banalul, cât și specificul

În această imagine a unui hambar de vaci din Akureyri, Islanda, s-a mai introdus un mic detaliu, unic, în cadru: ceașca de cafea. Imaginea provoacă, de asemenea, semnale senzoriale puternice.

Acum s-ar putea să te întrebi: „Cum îmi pun semnătura pe asta?” Cu alte cuvinte, ce detalii specifice poți adăuga imaginii pentru a o face a ta?

Este posibil ca nu toate lucrurile pe care vrei să le fotografiezi să fie extraordinare, speciale etc. Dar sunt cele pe care probabil că vei dori să ți le amintești după ce vacanța se termină. Imaginile pot fi la fel de simple ca o fotografie cu tatăl tău trăgând un pui de somn în avion sau cu rucsacul tău preferat și uzat – cel cu care călătorești oriunde mergi – în prim-planul unei priveliști.

Atingerea simțurilor este o altă modalitate de a adăuga dimensiune imaginilor tale.
Apoi încercați să capturezi acele indicii senzoriale prin imaginea ta. De exemplu, dacă te afli într-o pădure și îți place felul în care miroase, în loc de o fotografie largă a copacilor, fă un prim plan al unei ramuri de brad. La ceva timp după ce vacanța s-a terminat, imaginea va evoca amintirea respectivă, reamintindu-ți de mirosul puternic de brad pe care l-ai simțit atunci.


4. Cunoaște setările camerei foto

Deci, cum faci ca fotografiile să arate bine din punct de vedere tehnic? Află cum să controlezi setările camerei, astfel încât fotografiile să fie la înălțimea viziunii tale.
📸 Lumină: Acordă o atenție deosebită asupra locului de unde vine lumina naturală. De exemplu, dacă soarele este în spatele subiectului tău, va fi iluminat din spate, ceea ce nu este neapărat un lucru rău - ar putea crea o siluetă rece. Dar dacă vrei să-i vezi fața, cere-i subiectului tău să se întoarcă spre lumină. Dacă tot vorbim despre lumină, accesează link-urile de mai jos și vezi ce presupune fotografierea în timpul orei de aur și în timpul orei albastre.


 


📸 Distanță: O greșeală foarte frecventă pentru începători este că nu se apropie suficient. Începătorii sunt adesea timizi sau îngrijorați în ceea ce privește „invadarea spațiului personal” al cuiva. Dar dacă fotografiezi, să zicem, o persoană sau un câine, vrei ca subiectul principal să fie evident în imagine.
Fotografii numesc această tehnică „umplerea cadrului”. Practic, înseamnă să umpli imaginea cu mai mult subiect. Pentru a face un prim-plan bun, nu mări sau decupa imaginea - fotografia ar putea deveni pixelată. Apropie-te de subiect. Dacă ești îngrijorat că te apropii prea mult și îl faci să se simtă inconfortabil, poți pune o întrebare care să spargă gheața pentru a-i liniști pe oameni.

📸 Expunere: controlul expunerii - cât de luminoase sau întunecate sunt imaginile - îți poate oferi o mare influență asupra stării de spirit a unei fotografii.
Este ușor să reglezi expunerea pe majoritatea dispozitivelor. Utilizează această funcție pentru a te asigura că apusurile tale nu sunt supraexpuse - au prea multă lumină - sau detaliile feței unei persoane nu se pierd în umbră cu prea puțină lumină.

📸 Perspectivă sau unghi: Fotografiem în mod constant de la nivelul ochilor noștri. Este un unghi la îndemână pentru cei mai mulți dintre noi, deoarece tot ce trebuie să faci este să ridici camera la față fără a mișca restul corpului. Dar experimentarea cu diferite unghiuri poate modifica percepția privitorului asupra imaginii – cu rezultate puternice.

17 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page