Știi cum să folosești liniile diagonale pentru a-ți îmbunătăți imaginile?
Probabil ai auzit că o linie diagonală poate face o fotografie dinamică sau poate conduce privitorul către diferite puncte cheie ale imaginii – deși acest lucru este adevărat, nu este întotdeauna ușor să implementezi această regulă.
În paragrafele următoare vom explica ce este de fapt o diagonală, precum și diferitele tipuri de aplicabilitate într-o fotografie. De asemenea, vei putea vedea o mulțime de exemple care te vor inspira și pe tine să încorporezi liniile diagonale în propriile fotografii.
Deci, dacă nu ești sigur unde să găsești linii diagonale în jurul tău, care unghiuri funcționează mai bine sau cum să le folosești în avantajul tău, atunci acest articol este pentru tine.
Ce este o linie diagonală în fotografie?
În geometrie, diagonala este segmentul de legătură dintre două vârfuri neînvecinate ale unui poligon (excluzând triunghiul) sau dintre două vârfuri poliedrice, necomune aceleiași fețe ale unui poliedru (corp geometric având mai multe fețe plane).
În fotografie, o linie diagonală trebuie să creeze un unghi cu una dintre marginile cadrului - atâta timp cât nu este un unghi de 90 de grade. Deci, o linie diagonală nu poate fi paralelă sau perpendiculară pe oricare dintre margini.
Diagonalele sunt elemente puternice de compoziție care te ajută să îndrepți privirea către un anumit punct de interes sau pentru a crea stări diferite și a transmite anumite emoții. Folosirea acestora în fotografiile tale va oferi profunzime și va pune privitorul pe gânduri, transportându-l într-un univers aparte.
Top 10 exemple cu diagonală
Dacă te întrebi cum să creezi o fotografie în diagonală, următoarele 10 exemple (sfaturi) ar trebui să te ajute să începi cu dreptul.
Știi cum se spune: „dacă ești într-un impas, privește în jurul tău” - cu siguranță vei găsi acolo niște răspunsuri. În mediul înconjurător poți găsi multe diagonale care apar în mod natural și pe care le poți fotografia fără a fi nevoie să le creezi – de exemplu, structura unei frunze sau a unui munte.
De asemenea, obiectele create de om oferă multe diagonale gata de a fi fotografiate: scări, plăci de pavaj și multe alte elemente arhitecturale.
Pentru a realiza o compoziție cât mai bună folosind linii diagonale, evită să le plasezi exact în cele două colțuri ale cadrului fotografiei tale - cu excepția cazului în care dorești să faci o tăietură puternică chiar pe jumătate, dar în cazul acesta vorbim despre alte reguli.
Liniile diagonale sunt foarte eficiente pentru a conduce atenția privitorului către punctul de interes. Reține că poți crea linii diagonale fără o linie fizică.
De exemplu, să presupunem că ai un subiect într-un anumit punct. Liniile pot călăuzi atenția privitorului care va urma instinctiv acea linie (imaginară sau nu) până când va ajunge la punctul de interes.
Liniile diagonale dau impresia de profunzime într-o imagine bidimensională. Acest lucru se datorează faptului că două linii paralele arată ca niște diagonale care converg într-un punct îndepărtat datorită perspectivei.
Două linii diagonale oferă imaginilor tale un aspect tridimensional. Gândește-te la o fotografie a unui drum care duce către o pădure sau la o clădire care e privită de jos în sus.
Formele rectilinii sunt realizate din segmente formate din linii drepte – un pentagon, de exemplu, are cinci diagonale.
Poți folosi și o formă care nu are diagonale, dar le poți crea schimbând punctul de vedere. Așadar, când ne gândim la „rectiliniu” avem în minte o imagine care este mărginită de linii drepte.
#6 Urmează regulile de compoziție ale fotografiilor
Folosirea liniilor diagonale este deja o tehnică puternică de compoziție - dacă o combini cu altele, vei avea rezultate și mai bune.
Fotografia de mai sus este exemplul perfect. Liniile diagonale duc spre partea dreaptă de sus a cadrului, iar persoana care alergă se află înspre colțul opus.
Compozițiile pătrate oferă privitorului senzația de stabilitate – stabilitatea sugerează veșnicie, permanență. Dacă dorești să „spargi” acest lucru pentru a face imaginea mai dinamică, poți utiliza liniile diagonale.
Uită-te la exemplul de mai sus. Compoziția și diferitele forme de pe perete ar fi format o imagine statică. Cu toate acestea, subiectul, care stă înclinat, formează o diagonală - acest lucru oferă un sentiment de instabilitate, deoarece ai senzația că ar putea cădea în orice clipă.
Unghiul olandez sau planul olandez este o tehnică de fotografiere utilizată în cinematografie, fotografie și alte arte vizuale, care se obține efectuând o înclinare laterală puternică a camerei: este cunoscut și sub numele de „unghi înclinat”, „unghi Batman” sau „plan débullé”.
Practic, se renunță la tradiționala filmare pe axele x sau y și se fac fotografii pe diagonală, înclinând sau răsturnând cu totul aparatul de filmare. Acest efect este folosit pentru a oferi emoție privitorului. Unghiul olandez încalcă regula tradițională. Ideea este că îți încadrezi compoziția, ținând camera în afara axei sale. În acest fel, liniile orizontale și verticale găsite devin linii diagonale.
O altă modalitate de a crea diagonale este prin utilizarea umbrelor - poți face acest lucru schimbând direcția luminii.
Dacă ai lumină care vine de sus, umbra va cădea direct sub subiect. Dacă lumina ar veni din lateral, umbra ar crea linii orizontale.
Sper ca aceste exemple să te fi ajutat să înțelegi mai bine multiplele utilizări ale liniilor diagonale în fotografie. Indiferent dacă ești sau nu în căutarea unor diagonale reale sau a unor linii imaginare, încorporarea acestora în imaginile tale va avea un impact impresionant.
Dacă ai și alte idei, sfaturi sau exemple, împărtășește-le cu noi în comentarii.
Comments