top of page

Cine a inventat conceptul de FASHION PHOTOGRAPHY?

Fotografia de modă (fashion photography) este un gen de fotografie care înfățișează îmbrăcăminte și alte articole de modă. Aceasta include uneori articole de îmbrăcăminte haute couture. De obicei, constă într-un fotograf de modă care face fotografii unui model îmbrăcat într-un studio fotografic sau într-un cadru exterior. Unele fotografii de modă au fost ridicate la rang de artă,

Fotografia de modă este realizată cel mai adesea pentru reclame sau reviste de modă precum Vogue, Vanity Fair și Elle. A devenit o modalitate pentru designerii de modă de a-și promova munca. Fotografia de modă și-a dezvoltat propria estetică în care frumusețea hainelor este accentuată de prezența unor locuri sau accesorii exotice.

Istoria acestui tip de fotografie s-a împletit în primele decenii cu revistele de modă în care au apărut fotografiile, înlocuind ilustrațiile de modă care au dominat inițial revistele. A câștigat notorietate pe măsură ce fotografii acestui stil precum Irving Penn sau Richard Avedon s-au făcut remarcați. În timp ce începutul fotografiei moderne de modă este atribuit simbolic anului 1911, abia la mijlocul anilor 1930 a devenit popular, perioada de glorie începând după cel de-al Doilea Război Mondial.

Deși cele mai vechi fotografii de modă cunoscute datează din anii 1850, la curtea lui Napoleon al III-lea, utilizarea fotografiei ca instrument publicitar nu a devenit populară până la începutul secolului al XX-lea, când moda în sine a devenit accesibilă unui public mai larg. Primele reviste de modă, „Harper’s Bazaar” și „Vogue” – ambele fondate la sfârșitul anilor 1800 – au fost inițial ilustrate manual. Abia când Condé Nast l-a angajat pe baronul Adolph de Meyer în 1913 pentru a fotografia modele, actrițe și aristocrați pentru Vogue, fotografiile au început să fie folosite în editoriale de modă.

Cu ajutorul fotografiei, mari creatori în ascensiune între anii 1920 și 1930, precum Chanel, Schiaparelli, Balenciaga și Lanvin, au devenit cunoscuți pentru stilurile lor distincte. Parisul era centrul lumii modei la acel moment, iar acolo s-au „înghesuit” fotografi precum Horst P. Horst, Man Ray, Cecil Beaton, Edward Steichen, George Hoyningen-Huene și Erwin Blumenfeld. Așadar, francezii au inventat stilul FASHION PHOTOGRAPHY.


8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page