top of page

Astronomii ne dezvăluie cea mai mare cameră digitală din lume

Cea mai mare cameră digitală din lume este mai înaltă decât o mașină, are la fel de mulți pixeli cât 266 de iPhone-uri și, în următorii 10 ani, va ajuta cercetătorii să studieze miliarde de galaxii.

Având o înălțime de 1,65 metri, cea mai mare cameră digitală din lume poate fi văzută la „SLAC National Accelerator Laboratory” din California.

La sfârșitul anului 2024, camera va fi instalată la Observatorul Vera C. Rubin de pe vârful Cerro PachÓn din Chile. În casa sa din Munții Anzi, va observa aproximativ 20 de miliarde de galaxii în următorii 10 ani, ca parte a unui proiect numit „Legacy Survey of Space and Time”.
Cei 15 teraocteți de date pe care camera îi va colecta în fiecare noapte ne vor permite accesul la cunoștințe avansate despre univers. Poate în acest fel cercetătorii vor înțelege mai bine cum se formează galaxiile.

În total, camera are 3,2 gigapixeli și va face imagini cu o rezoluție suficient de mare pentru a vedea o minge de golf de la 24 de kilometri distanță. Cea mai mare lentilă, cu un diametru de 1,57 metri, este cea mai mare de acest gen realizată vreodată.
3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page