top of page

Ce este temperatura de culoare?

Există mulți termeni confuzi în fotografie, iar „temperatura de culoare” este cu siguranță printre ei. Numele său nu oferă prea multe detalii despre ce ar însemna. Odată ce ești la un nivel mai avansat, temperatura culorii se poate dovedi a fi foarte utilă și este mult mai ușor de abordat decât te-ai așteptat.

Ce înseamnă temperatura de culoare?

Definiția tehnică a „temperaturii de culoare” este plină de termeni precum „black-body radiator” sau „chromacity space” - pe scurt, este confuz, plictisitor și, mai presus de toate, te face să te simți și mai derutat decât înainte. Altfel spus, totuși, diferite surse de lumină produc lumină colorată diferită. De exemplu, o lumânare emite o lumină roșiatică, în timp ce razele soarelui de după amiază au o tentă de albastru. Aceste culori diferite pot fi exprimate folosind un număr, iar acest număr este cunoscut sub numele de „temperatura de culoare”.


Cum se utilizează temperatura de culoare în fotografie?

Probabil te întrebi cum afectează toate acestea și imaginile. Ei bine, ochiul uman este excelent când vine vorba de adaptarea la diferite temperaturi de culoare, ceea ce înseamnă că pentru tine și pentru mine obiectele par aproximativ având aceeași culoare indiferent dacă sunt afară, la soare, sau în interior, sub un bec.

Poți folosi temperatura culorii pentru a face culorile din fotografiile tale să arate mai precis și mai natural. Camerele digitale nu se adaptează la fel de bine ca noi și, prin urmare, se văd obiectele având culori diferite în funcție de iluminare. Acest lucru poate duce la fotografiile noastre să aibă o nuanță generală de albastru sau portocaliu - ceea ce face ca fotografia să pară nefirească și neplăcută.

Din fericire, camerele îți permit să corectezi aceste tonuri de culoare. Acest lucru se face folosind setarea balansului de alb - pur și simplu spui camerei ce tip de iluminare are scena ta (lumină de zi, umbră, wolfram etc) și va folosi o temperatură de culoare adecvată.

Pentru un control și mai precis, unele camere îți permit să programezi o temperatură exactă a culorii în kelvin. Poți obține o valoare precisă utilizând un contor de temperatură a culorii sau făcând o fotografie a unui obiect alb sub aceeași lumină și lăsând camera să calculeze temperatura. Alternativ, poți face o presupunere folosind graficul de mai jos:

8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page