top of page

Care sunt cele 5 elemente ale artei fotografice?

Pentru a compune o fotografie perfectă trebuie să înțelegi elementele de bază ale teoriei artelor plastice. Înțelegerea celor cinci elemente ale artei reprezintă un prim pas în performanța artei fotografice.

Cele cinci elemente sunt:
  • Culoare

  • Textură

  • Liniaritate

  • Formă

  • Model/tipar


Aceste elemente lucrează împreună cu principiile artei și designului. Aceste principii includ repetiția, contrastul, echilibrul, unitatea și accentul. O compoziție reușită folosește aceste elemente pentru ca fotografia să fie plăcută din punct de vedere estetic și bine echilibrată.

1. Cum să utilizezi culoarea în fotografie

Când vine vorba despre orice tip de artă, culoarea este un element important. Culorile din fiecare cadru ar trebui să contribuie la întreaga compoziție sau să sporească un anumit aspect.


2. Cum să utilizezi textura în fotografie

Lumea este plină de texturi. Utilizarea texturii în fotografie este o modalitate excelentă de a adăuga profunzime și interes. De asemenea, textura poate adăuga contrast și dramatism imaginilor tale.

Încearcă să faci fotografii având ca subiect principal însăși textura. Lemnul, cărămizile sau pereții pot fi o sursă extraodinară de inspirație. Poți intensifica și mai mult textura fotografiilor tale în timpul editării.

3. Cum să utilizezi liniile în fotografie

Granițele unei forme creează în mare parte linii în fotografie. Folosește liniile pentru a crea o cale pentru a explora elementele esențiale ale imaginii tale. Liniile principale vor atrage în mod natural privirea către un anumit loc. Ele creează, de asemenea, adâncime și spațiu în fotografie.

Fie drepte, diagonale, convergente etc., stilul arhitectural este un gen grozav de explorat având în vedere importanța linilor în fotografie.

4. Cum să utilizezi formele în fotografie

Aceste elemente sunt strâns legate de linii. De obicei definim formele în fotografie ca fiind geometrice sau organice. Formele geometrice au de obicei linii drepte și unghiuri ascuțite, cum ar fi triunghiuri și pătrate. Formele organice sunt naturale și adesea rotunjite, mai libere, curbate etc.

Forma poate fi folosită pentru a crea un sentiment de profunzime sau pentru a influența echilibrul compoziției tale. Formele pot fi punctul focal al unei imagini sau folosite pentru a duce privirea spectatorului către un alt subiect.

5. Cum să utilizezi tiparele în fotografie

Ochiul uman caută în mod natural tipare. Modelul și repetiția creează relații între diferite obiecte. Poți folosi modele pentru a te ajuta la construirea profunzimii sau a senzației de mișcare, de dinamism.

Fie că se repetă obiectele în prim-plan și fundal, fie folosind modele naturale cum ar fi valurile, tiparele vor face compoziția să prindă viață.

Când începi să te gândești la fotografia ta prin intermediul acestor elemente artistice, va fi mult mai ușor să creezi imagini frumoase.
Nu trebuie să fii un expert în teoria artei. Fii atent la semnele din jurul tău. Folosește aceste sfaturi pentru a realiza o fotografie creativă și cât mai specială.
3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page