top of page

5 accesorii de care orice fotograf are nevoie

Profesioniștii și fotografii experimentați au nevoie să fie mereu accesorizați pentru orice eventualitate pentru a face față oricărei situații. Ai o cameră grozavă și ești gata să pleci să faci niște poze trăsnet, nu? Greșit. Există multe accesorii pe piață pentru a-ți face experiența fotografică și mai complexă, așa că de ce nu ai investi în câteva piese cheie?

Cu aceste accesorii îți poți extinde orizonturile cu tipul de fotografii pe care le faci, modul în care îți stochezi imaginile și chiar modul în care porți camera.

Filtru ND (densitate neutră)


Ideal pentru filmări, portrete sau fotografii de peisaj, filtrul îți permite să controlezi cantitatea de lumină care intră în obiectiv și să prelungești timpul de expunere pentru a obține fotografii mai creative. Cu alte cuvinte, reducerea cantității de lumină permite utilizarea unor deschideri mai largi sau a unei viteze mai scăzute a obturatorului pentru un efect mai dramatic în condiții de iluminare puternică.

Monopied


Denumit și unipod, monopiedul este folosit pentru a stabili camera foto atunci când faci fotografii la viteze mai mici ale obturatorului sau cu lentile cu distanță focală mai mare. Dacă înregistrezi un videoclip, un monopied te va ajuta la reducerea mișcării camerei. Deoarece este mai rapid de instalat decât un trepied obișnuit și ocupă mai puțin spațiu, este util atunci când ești în deplasare sau când vizitezi locuri în care un trepied nu este convenabil.

Ideal pentru camere mici și smartphone-uri, acest sistem permite o ajustare rapidă și ușoară a înălțimii și o bază de blocare cu articulație sferică pentru filmări fluide și stabile. Picioarele mari, pliabile, oferă un element suplimentar de stabilitate și sunt concepute să se plieze ușor.


Cititor de carduri de memorie


Un cititor de carduri este foarte util atunci când vrei să faci transfer de date între carduri de memorie, hard disk extern sau un stick USB, dar și pentru a citi și a scrie carduri de memorie de tip SD/ microSD pe un computer /notebook/MacBook/tableta cu conexiune USB-C.

Astfel, cititorul de card permite schimbul direct de date între cardurile de memorie și citirea și scrierea tuturor cardurilor de memorie obișnuite.
Probabil cea mai puțin favorită parte a fotografiei este transferul fotografiilor dintr-o cameră pe un alt dispozitiv. Un cititor de carduri de memorie poate atenua acest stres deoarece reprezintă o modalitate rapidă și ușoară de a descărca sute de fotografii simultan, mai ales atunci când fișierele sunt mari.


Reflector/diffuser


Aceste două instrumente merg mână în mână în lumea fotografiei. Diffuser-ul este utilizat în încăperi unde este necesară o lumina directă; se atașează la o lumină de bliț. Difuzorul ajută la difuzarea luminii de bliț, care formează umbre mult prea tari sau zone supraexpuse atunci când este orientat direct către subiect. Cu ajutorul diffuser-ului se obține totodată și un unghi larg de acoperire, precum și o distribuție mai uniformă a luminii.
Reflectorul este util pentru situațiile în care vrei o lumină ceva mai concentrată, să eviți situația tip „baie de lumină”.


Declanșator


Cu o telecomandă fără fir, este mai ușor să eviți tremurăturile și imaginile neclare. Nimic nu este mai enervant decât atunci când ceea ce ar fi putut fi o fotografie grozavă iese neclar. Un declanșator fără fir este ideal atunci când vrei să faci o fotografie de la distanță și nu te afli în spatele obiectivului.

Și, în afară de cel menționate mai sus, nu uite de:
*Hard disc extern
Portabile și ușor de utilizat, hard disk-urile externe sunt o necesitate atunci când ai nevoie de un loc în care să stochezi sute sau chiar mii de imagini. Folosește-te de hard disk pentru a efectua backup la fotografii sau doar pentru a stoca ceea ce este important atunci când preferi să nu deschizi laptopul. Un hard disk extern îți va economisi timp și spațiu și-ți va oferi și puțină liniște sufletească. Investește într-unul care poate rezista în condiții dificile.

*Baterie de rezervă
Va veni un moment în care camera te va lăsa la greu — baterie descărcată. Ca să previi această situație (și să nu ratezi niciodată o fotografie uimitoare) ține la tine o baterie de rezervă complet încărcată oriunde ai merge.

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page