top of page

4 motive pentru a fotografia în Auto Mode

Mulți sunt de părere că „trebuie să înveți să fotografiezi în modul manual, altfel nu poți reuși într-o meserie ca aceasta”. La urma urmei, niciun fotograf serios nu ar folosi Auto Mode... nu?

Adevărul nu este atât de simplu de spus. Deși s-ar putea să nu fie cea mai bună modalitate de a obține fotografia precisă pe care o vrei și, deși a învăța să fotografiezi manual este o modalitate plină de satisfacții și extrem de benefică de a-ți îmbunătăți abilitățile de fotograf, nu este nimic în greșit în a utiliza Auto Mode. De fapt, modul automat vine și cu câteva beneficii.

Ce este modul automat în fotografie?
Modul automat funcționează exact așa cum sună: oferă camerei tale control complet asupra diferitelor setări, inclusiv ISO, diafragmă, viteza obturatorului, modul de focalizare automată și chiar blițul.
Prin urmare, cu camera setată în Auto Mode, camera ta face toate sarcinile grele, în timp ce pur și simplu îndreptați aparatul și fotografiezi.

Mulți fotografi critică modul Auto, în primul rând pentru că te împiedică să selectezi cu atenție setările de care ai nevoie pentru a obține rezultate artistice specifice. Dar modul automat își are și el locul aici și poate fi foarte util – mai ales pentru începători.

Ce face Auto Mode valoros pentru cameră? Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale sale:

1. Auto Mode pur și simplu funcționează
În calitate de fotograf, ai o idee mult mai bună despre fotografia pe care dorești să o faci decât o face camera ta. Cu toate acestea este, de asemenea, adevărat că este posibil să nu știi cum să faci camera să facă ce vrei să facă. În astfel de cazuri, modul manual poate fi o distragere majoră a atenției, în timp ce modul automat te poate asigura de faptul că vei realiza imaginile pe care încerci să le creezi.
Să afli mai multe despre cum să-ți folosești camera este de încurajat, dar uneori este bine să-ți pui camera pe modul automat și să o lași să facă toată treaba pentru tine.

În plus, camerele moderne sunt pline până la refuz cu tot felul de îmbunătățiri de înaltă tehnologie și există o serie de îmbunătățiri considerabile ale modului automat încorporat. Prin urmare, în cea mai mare parte, fotografierea în Auto îți va oferi o imagine bine expusă, care se va potrivi nevoilor tale. Dezavantajul este că, în condiții nu tocmai bune, fotografiile nu vor ieși perfecte.

Dar dacă nu te deranjează deciziile creative pe care le ia camera ta sau pur și simplu nu ai chef să pierzi mult simt făcând toate setările necesare, atunci mergi mai departe și fotografiază în modul Auto. La urma urmei, este vorba despre imagine - și dacă ești mulțumit de rezultate, atunci de ce să nu mergi pe varianta aceasta?

2. Auto Mode îți permite să te concentrezi asupra scenei
Când scoți camera pentru a captura un moment, o amintire sau un eveniment special, de obicei se întâmplă multe în jurul tău. Pot exista oameni, copii, muzică, animale, vânt, ploaie sau o combinație a acestor elemente. Un fotograf experimentat va ști exact cum să-și configureze camera pentru a obține tipul de fotografii pe care le vrea și va ști exact ce setări să modifice pentru a obține imaginile potrivite. Cu toate acestea, chiar și fotografii experimentați pot fi puțin copleșiți atunci când se întâmplă atât de multe în jurul lor - iar pentru fotografi ocazionali, este și mai rău.

Sunt vremuri, ca cele menționate mai sus, când modul automat poate fi cel mai bun prieten al tău. Nu te simți jenat să îl utilizezi.

3. Auto Mode te va împiedica să ratezi fotografiile importante
Există momente critice când un fotograf își dă seama că tocmai a ratat un moment excepțional (chiar și veteranii în fotografie mai uită de capacul obiectivului!)

Dacă abia începi să fotografiezi sau încerci să-ți îmbunătățești abilitățile, atunci jocul cu comenzile diafragmei sau încercarea de a determina modul de măsurare potrivit pentru o anumită scenă poate fi suficient pentru a te face să vrei să arunci camera pe fereastră. Este ușor să ratezi o imagine grozavă, deoarece te-ai luptat cu setările camerei și ai încercat să faci lucrurile exact înainte de a apăsa butonul magic.
În schimb, Auto Mode te poate elibera și relaxa pentru a putea face fotografii, fiind mai atent și la ce se întâmplă în jurul tău. În loc să-ți faci griji cu privire la ISO sau să te întrebi dacă trebuie să utilizezi blițul, nu trebuie să te gândești atât de departe atunci când utilizezi modul Auto; se va ocupa de toate aceste setări (și de multe altele) pentru tine.

Așa cum am menționat mai sus, rezultatele s-ar putea să nu fie exact ceea ce ți-ai dorit. Dar cel puțin vei pleca cu niște imagini frumoase, având și libertatea de a vorbi cu alte persoane, de a observa scena și de a fi prezent în acel moment.


4. Auto Mode te poate ajuta să-ți înțelegi camera
Una dintre cele mai mari bariere pentru persoanele care doresc să afle mai multe despre camere și fotografie reprezintă toate detaliile tehnice care pot crea confuzie.
Din fericire, fotografierea în modul Auto este o modalitate excelentă de a afla aspecte mai complexe într-ale fotografiei, cu condiția să fii dispus la puțină muncă suplimentară.

Dacă faci fotografii folosind modul Auto, detaliile cheie – inclusiv diafragma, viteza obturatorului și ISO – sunt salvate în datele EXIF, împreună cu o serie de informații suplimentare, cum ar fi modelul camerei, bliț etc. Datelor EXIF ale fotografiilor reprezintă este o modalitate fantastică de a afla despre aspectele tehnice ale fotografiei, astfel încât să-ți poți înțelege mai bine cum a fost făcută fotografia.

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page