top of page

21 de tipuri de fotografie pe care ar trebui să le cunoști

Actualizată în: 15 sept. 2022Este util să înțelegem diferitele tipuri de fotografie practicate astăzi. Văzând că există atâtea stiluri fotografice, s-ar putea să fii inspirat să încerci un alt gen de fotografie. Deși lista care urmează nu acoperă fiecare gen, ea subliniază cele mai importante dintre acestea.

🖼 NATURĂ


🏞 Landscape


Landscape (peisajul) – adesea mare și grandios, uneori mai mic și mai intim – fotografia de peisaj reprezintă unul dintre cele mai populare tipuri, cuprinzând mai multe subgenuri, cum ar fi furtuni (storm photography), peisaje marine etc. Cu o definiție mai largă, include și fotografia urbană („peisajul urban”) și scene create de om.
Fotografia de peisaj este un tip de fotografie foarte accesibil, dar asta nu înseamnă că este ușor de stăpânit!


🐅 Wildlife


Fotografia cu animale sălbatice poate scoate la iveală unii dintre cei mai iscusiți fotografi pe care îi vei întâlni - oameni care ar putea petrece ore întregi așteptând ca un animal să treacă prin fața camerei, să fie în locul perfect sau să caute creaturi pe care majoritatea oamenilor ar încerca mai degrabă să le evite. Dar este și ceva care poate fi practicat în propria curte sau într-o scurtă călătorie cu mașina deoarece există animale peste tot. Vei fi surprins de fauna României.


❄️ Macro


Unul dintre cele mai accesibile tipuri de fotografie este fotografia macro, arta de a surprinde mici creaturi și obiecte pe care de obicei le trecem cu vederea. Este de obicei asociat cu insecte și flori, dar și subiecte precum fulgii de zăpadă sau picăturile de apă. Un stil similar de fotografie ar fi fotografia „prim-plan”.
Deși un obiectiv macro poate fi costisitor, un set de tuburi prelungitoare este mult mai ieftin și probabil funcționează bine cu echipamentul actual. Nu este ușor de stăpânit, dar cu timpul vei învăța câteva abilități tehnice foarte utile și vei face niște fotografii uimitoare.


🌊 Underwater


Nu este întotdeauna ușor să faci fotografii subacvatice, chiar dacă locuiești în locul potrivit pentru asta. Nu numai că ai nevoie de o cameră bună rezistentă la apă, dar ai nevoie și de un echipament de iluminat specific.
Dacă depui efort și cu puțini bani, vei avea fotografii pe care nu le fac atât de mulți fotografi. Fotografia subacvatică cuprinde orice, de la animale sălbatice și macro, până la portrete care sunt cu adevărat uimitoare.


🌌 Astrophotography


De la imagini făcute cu un smartphone conectat la un telescop până la fotografii de la Hubble, astrofotografia poate fi unul dintre cele mai umilitoare tipuri de fotografie de exersat. Este umilitor din două motive: în primul rând, dimensiunea și scara subiectelor capturate în acest stil de fotografie sunt suficiente pentru a uimi și a da senzația de nemărginit. Dar orice lipsă de cunoștințe va fi imediat evidentă, de aceea nu orice poate deveni maestru în acest stil de fotografie.
Există, de asemenea, un gen de fotografie „astrolandscape”(astro-peisaj) care include Calea Lactee și o bucățică de Pământ în prim plan.


✈️ Aerial Photography (dronă)


Dacă este pur și simplu o ramură a fotografiei de peisaj sau un gen propriu, este discutabil, dar în orice caz, fotografia aeriană se confruntă astăzi cu o explozie de popularitate datorită apariției dronelor de înaltă calitate. Fotografia aeriană cuprinde, de asemenea, imagini de mare altitudine de la avioane și elicoptere, precum și imagini în care subiectul este creat de om, mai degrabă decât un peisaj în sine.


🔬 Scientific


Fotografia științifică reprezintă o categorie largă, cuprinzând totul, de la fotografia la microscop și până la astrofotografie. Unele obiecte create de om se strecoară și în categoria aceasta, cum ar fi fotografiile cu ciocniri de particule. Este un tip de fotografie care are puterea de a ne arăta obiective cu totul noi și de a schimba modul în care gândim despre lume. Mai multe exemple de fotografie științifică vei vedea în articolul: Ce se întâmplă atunci când arta și știința se ciocnesc?👥 OAMENI


👩🏼 Portrete


Cel mai cuprinzător tip de fotografie de oameni este portretul, acoperind totul, de la portrete de familie la fotografie de artă plastică și produse comerciale. Adesea, scopul portretului este de a surprinde personalitatea și emoția persoanei într-o imagine. Fotografia de portret este, de asemenea, un gen destul de accesibil în general, care nu necesită mai mult de un singur obiectiv și bliț pentru a începe. Dar surprinderea esenței unui subiect sau atingerea obiectivelor pentru un proiect comerical, de exemplu, poate necesita ani de muncă.


💍 Nunți


Unul dintre cele mai importante evenimente din viața multor oameni este nunta, iar asta înseamnă că fotografii de nuntă au o responsabilitate uriașă. Ei nu numai că trebuie să aibă abilități și tehnici foarte bune, dar trebuie să știe și să lucreze cu oamenii și să surprindă emoțiile potrivite aproape fără efort. Acesta este un tip de fotografie dificil de practicat și ai o singură șansă să o faci corect, așa că un fotograf bun de nuntă trebuie respectat.


🎥 Documentar


Fotografii acestui gen încearcă să transmită știri sau informații prin imaginile lor. Uneori, fotografiile înfățișează un moment atât de dramatic încât determină o reacție emoțională extrem de puternică. Fotografia documentară poate avea loc oriunde, de la știri locale până la reportaje direct din zonele de război. Fotografiile pun în lumină evenimente importante, dar puțin cunoscute, sau celebrează cele mai bune exemple de umanitate pe care să le vadă toată lumea. Nu toate fotografiile documentare sunt demne de știrile de la ora 5; uneori, pur și simplu, se documentează un loc sau o cultură pentru a le arăta altor oameni.


🏄🏻‍♀️ Sport


Tot un stil cuprinzător de fotografie este și fotografia sportivă, de la evenimente internaționale precum Jocurile Olimpice până la fotografii bazate pe aventură în cele mai îndepărtate zone ale lumii. Chiar și un părinte care își fotografiază copilul făcând sport face parte din acest gen – un tip de fotografie care necesită abilități de focalizare, sincronizare bună și adesea o viteză foarte mare a obturatorului.


👠 Fashion


Un văr al portretului, dar suficient de distinct pentru a fi considerat un gen propriu - fotografia de modă. Reprezintă o lume cu ritm rapid, iar cei mai buni fotografi de modă cunosc foarte bine nu doar iluminarea, ci și stilurile vestimentare pe care le fotografiază. Fotografiile de modă sunt de obicei destinate mărcilor și reclamelor, dar nu întotdeauna, mai ales în lumea Instagram de astăzi.


📺 ComercialFotografia comercială are scopul de a vinde un produs. Fotografii de comercial deseori surprind pur și simplu produsele înșeși. Oamenii sunt încă folosiți foarte des în campaniile publicitare de astăzi. De obicei, scopul fotografiei comerciale este de a crea imagini care se potrivesc cu emoțiile și mesajul pe care brandul în cauză încearcă să le transmită. Fotografii acestui gen au nevoie de abilități speciale de iluminare a studioului pentru a transforma planul clientului în realitate.


🚦Fotografie stradală


Fotografia de stradă se referă la surprinderea vieții orașului, forfota și aglomerația nu doar se aud, ci se pot vedea și simți cu ajutorul unor fotografii extrem de expresive. Fotografiile de stradă găsesc sens și scop în momente sau interacțiuni aparent obișnuite, făcându-i pe spectatori să se întrebe, să audă, să simtă etc. Fotografia de stradă este adesea asociată cu lucrările alb-negru pe film de 35 mm, dar cele din zilele noastre utilizează aproape orice stil de post-procesare și echipament de cameră.


🎪 Fotografie de eveniment


În afară de nunți, există clase mai largi de evenimente care merită recunoașterea ca gen separat de fotografie. De exemplu, evenimentele corporative, concertele, paradele și alte sărbători toate sunt luate în considerare ca fotografie de eveniment. Te poți aștepta la imprevizibilitate și la scene cu ritm rapid – dar și la interacțiuni umane interesante și uneori (ca în cazul fotografiilor de concert) la lumină foarte bună. Fotografii de evenimente pricepuți sunt capabili să transmită emoții, astfel încât spectatorii să poată retrăi momentul.


🛣 Călătorie


Ce poate fi mai fascinant decât fotografierea vieții într-o altă zonă a lumii, fie că sunt portrete sau peisaje. Fotografia de călătorie surprinde asemănările și diferențele izbitoare dintre oamenii din întreaga lume, făcându-ne să ne simțim mai conectați și mai conștienți de modul în care trăiesc ceilalți.


🐈 Fotografie cu animale de companie


Fotografia cu animale de companie nu se încadrează perfect într-una dintre categoriile acestui articol, dar am pus-o la sfârșit deoarece animalele de companie sunt o parte importantă a familiilor multor oameni. Și abilitățile de fotografiere similare portretului se aplică fotografiei cu animale - lumina, rapiditatea și transmiterea esenței subiectului nu sunt ușor de realizat, mai ales că vorbim de un subiect sau mai mulți care se mișcă, nu prea stau locului. În afară de selfie-uri, acesta ar putea fi cel mai popular gen de fotografie de astăzi!


🔎 LUCRURI

🍾 Fotografie de produs


O altă ramură a fotografiei comerciale este fotografia de produs, în care fotografiezi de obicei într-un studio cu iluminare atentă pentru a accentua produsul în cauză. La fel ca portretele comerciale, obiectivul unui fotograf de produs este să se potrivească cu viziunea companiei în cauză. Un brand de exterior va avea nevoi diferite față de unul monden, chiar dacă ambele vând același tip de produs, cum ar fi îmbrăcămintea sau accesoriile.

🍽 Mâncare


Fotografia culinară a cunoscut o creștere remarcabilă a popularității în ultimii ani datorită rețelelor sociale. Anterior, era în esență un sub-gen de lucrări comerciale - reclame, cărți de bucate, meniuri și așa mai departe - dar devine din ce în ce mai mult o parte a fotografiei documentare astăzi.
Oricum, indiferent de rezultatul final, fotografiile cu mâncare încearcă aproape întotdeauna să surprindă subiectul în cel mai apetisant mod posibil. Uneori, fotografii alimentari vor înlocui alimentele reale dintr-o imagine cu înlocuitori artificiali care arată mai gustos, cum ar fi lipiciul în locul laptelui atunci când fotografiază cereale!

📌 Fotografie cu natură moartă


Un alt stil larg de fotografie este fotografia cu natură statică, fotografierea într-un studio a unei scene fabricate pentru a arăta cât mai bine. Deși fotografia cu natură statică include uneori lucruri vii, cum ar fi plantele, o pun în categoria „obiecte create de om”, deoarece poate include aproape orice.


Arhitectură


Ultimul tip de fotografie din această listă este, de asemenea, unul dintre cele mai populare: fotografia arhitecturală, inclusiv peisajele urbane și alte detalii despre clădiri și construcții.

📸 Alte tipuri de fotografie


Nu fiecare fotografie se încadrează perfect într-un singur gen de fotografie. Uneori, o imagine se va întinde pe linia dintre două sau mai multe tipuri diferite. Nu contează cu adevărat – aceste genuri nu au o linie clară între ele, iar categoriile ne ajută doar să vorbim mai ușor despre ele.

Este posibil ca alte imagini să nu îndeplinească deloc criteriile pentru niciuna dintre aceste categorii, cum ar fi fotografia suprarealistă sau imaginile abstracte în care nu poți spune care este subiectul în primul rând. Este perfect în regulă și nu spune nimic despre calitatea unei fotografii într-un fel sau altul. Scopul listei de mai sus este de a-ți oferi câteva idei pentru diferite stiluri de fotografie de care te poți bucura, nu de a limita tipurile de imagini pe care le poți face.

Care este genul tău preferat?

25 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page