top of page
Poza scriitoruluiCristian

Top 5 fotografii celebre care au făcut înconjurul lumii



Fotografia a fost inventată acum aproape două sute de ani. De atunci, capacitatea sa de a surprinde momente din viața oamenilor a continuat să uimească și a propulsat aceste ipostaze la rang de artă.

📸 „Man Jumping the Puddle” – Henri Cartier-Bresson, 1932


Fotograful francez Henri Cartier-Bresson a făcut această fotografie celebră în spatele gării Saint-Lazare din Paris. Cartier-Bresson este cunoscut pentru că a inventat termenul „moment decisiv” (the decisive moment), care se referă la capacitatea unui fotograf de a surprinde un subiect exact în momentul potrivit. Bărbatul care sare peste baltă poate fi comparat cu un dansator a cărui silueta se reflectă grațios într-o băltoacă. Un fundal enigmatic, gri juxtapune această figură elegantă.


📸 „Lunch atop a Skyscraper” - Necunoscut, 1932


Nu știm numele subiecților din această fotografie celebră sau numele fotografului. Această imagine a lucrătorilor luând masa de prânz în vârful unui zgârie-nori cu siguranță îl amețește pe spectator, dar îndreaptă atenția și asupra vieții foarte riscante pe care o duc muncitorii care construiesc Rockefeller Center. În prima jumătate a secolului al XX-lea, zeci de muncitori au murit în urma căderii în gol din timpul construcției mai multor zgârie-nori.

📸 „V-J Day in Times Square” - Alfred Eisenstaedt, 1945


După cel de-al Doilea Război Mondial, Alfred Eisenstaedt a ieșit pe străzile din Time Square (New York) pentru a imortaliza sărbătoarea care marchează sfârșitul războiului (Ziua Victoriei asupra Japoniei - V-J day). Aceasta este una dintre cele mai faimoase fotografii ale secolului al XX-lea; în timp ce unii critici cred că surprinde doar o reuniune amoroasă între un marinar și o secretară, emoția evenimentului este mult mai mare și nu se poate descrie în cuvinte.

📸 „Gandhi and the Spinning Wheel” - Margaret Bourke-White, 1946


Margaret Bourke-White, o fotografă emblematică din secolul al XX-lea, l-a imortalizat pe Gandhi de mai multe ori și este binecunoscută pentru această fotografie celebră care a fost făcută cu doi ani înainte de moartea sa. Această imagine a fost publicată pentru prima dată în revista americană „Life”. După asasinarea lui Gandhi, la 30 ianuarie 1948, prețul fotografiilor cu Gandhi ale lui Bourke-White a crescut vertiginos și acestea au ocupat un loc important în istoria artei fotografice.

📸 „The Burning Monk” - Malcolm Browne, 1963


Pe 11 iunie 1963, pe o stradă din Saigon, Vietnam, călugărul Thich Quang Duc s-a inmolat ca un act de protest față de discriminarea față de budiști de către guvernul sud-vietnamez. În timpul unei demonstrații, el a cerut să fie stropit cu benzină și a cerut să i se dea foc. Fotograful de la Associated Press, Malcolm Browne, se afla la acel moment și a surprins o imagine uluitoare, o fotografie celebră în întreaga lume care a câștigat și un premiu Pulitzer. Trupa americană de fusion-rap Rage Against The Machine l-a folosit pentru coperta albumului lor auto-intitulat din 1992.
30 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page