top of page
Poza scriitoruluiCristian

Cum să faci poze ca un adevărat profesionist de la fereastra avionului


Toată lumea adoră să facă acele fotografii de la fereastra avionului atunci când călătorește; sunt perfecte pentru rețelele sociale, spun o poveste grozavă și surprind entuziasmul călătoriei către o destinație de vis.


Dar a face fotografii de la fereastra unui avion nu presupune doar a apăsa butonul și a sta exact pe locul de la fereastră. În schimb, dacă vrei să creezi fotografii frumoase, clare, bine expuse, trebuie să utilizezi anumite setări și să aștepți momentul potrivit.

Iată 6 sfaturi și tehnici pe care trebuie să le cunoști pentru rezultate uimitoare exact de la fereastra unui avion. În acest fel, data viitoare când zbori și te afli deasupra norilor vei fi gata să imortalizezi o experiență de neuitat!


1. Ține obiectivul departe de fereastră

Când fotografiezi de la fereastră este tentant să sprijini obiectivul camerei chiar de geam, gândindu-te că asta va stabiliza camera. Nu chiar. Acest lucru va face camera să tremure mai mult, nu mai puțin. Avioanele vibrează în timp ce zboară, iar atunci când fereastra avionului atinge o parte a obiectivului tău, va transmite acele vibrații direct senzorului camerei (care va da neclaritate imaginii).

O strategie mai bună este să ții camera ușor în spate. Pentru a reduce reflexiile, atașează un parasolar la obiectiv și poziționează configurația cât mai aproape de fereastră, fără niciun contact.
În timp ce evitarea contactului dintre obiectiv și fereastră va reduce tremuratul camerei, nu o va elimina complet. Dar dacă viteza obturatorului este suficient de mare, acest lucru nu va conta; obturatorul cu o fracțiune de secundă va captura o fotografie clară înainte ca tremuratul să aibă timp să cauzeze probleme.

2. Folosește focalizarea manuală

Aparatele foto devin adesea confuze atunci când ne desparte o bucată de sticlă de peisajul uimitor, în special o sticlă murdară și/sau zgâriată. Ele încearcă să se concentreze pe sticlă în loc de subiectul din exterior.

Deci, dacă camera ta are opțiunea, comută la modul „focalizare manuală”. Apoi reglează încet punctul de focalizare până când subiectul principal este clar.

3. Găsește cel mai potrivit moment pentru a face fotografia

Așteaptă câteva minute după decolare. Atunci ar fi cel mai bun moment pentru a fotografia de la fereastra avionului. De ce? Iată câteva motive:
  • În primul rând, ferestrele tind să se înghețe sau să se aburească în timpul zborului, ceea ce va reduce claritatea imaginii și va face dificilă focalizarea. Atunci când avionul a stat la sol pentru o perioadă lungă de timp, condensul nu-și face simțită prezența, oferindu-ți o fereastră clară.

  • În al doilea rând, imediat după decolare, poți găsi o varietate de subiecte: poți captura aeroportul de sus (și să te folosești de el pentru a spune începutul poveștii), poți captura șiruri de case și mașini și poți fotografia clădiri frumoase dacă aeroportul este aproape de un oraș.


Dar, pe măsură ce avionul câștigă altitudine, vei ajunge prea sus pentru a mai captura o mulțime de subiecte interesante și te vei chinui să creezi o compoziție convingătoare.

Totodată, poți găsi subiecte interesante și când avionul se pregătește să aterizeze – dar de ce să nu profiți la maximum de timpul din spatele obiectivului și să fotografiezi atât în ​​timpul decolării, cât și în timpul aterizării?

4. Urmărește mișcările avionului

În timp ce decolează te afli pe o diagonală și poate fi destul de dificil să faci fotografii cu peisajul mult dorit. Poate fi necesar să poziționezi camera într-un unghi abrupt, ceea ce poate crește probabilitatea de reflexii și-ți va limita opțiunile de compoziție.

Din fericire, avioanele nu stau doar deasupra cerului: din când în când se înclină, ceea ce – când te afli în direcția corectă – îți va oferi ocazia să capturezi ceva interesant.

5. Oprește blițul

Avioanele tind să fie întunecate (mai ales dacă zbori noaptea), așa că ai putea fi tentat să pornești blițul. Indiferent de situație, asigură-te că oprești manual blițul.
  • un bliț cu siguranță nu va ilumina zona din afara ferestrei avionului;

  • niciun bliț nu este suficient de puternic pentru a avea un impact atât de puternic la o altitudine atât de mare;

  • un bliț va provoca efecte neplăcute și va crea reflexe orbitoare pe fereastră, astfel încât nu vei putea vedea pe fereastră, iar fotografiile vor fi distruse.


Dacă fotografiile tale devin întunecate, ai câteva opțiuni: poți mări diafragma obiectivului, poți crește ISO - una dintre cele trei setări importante ale camerei tale sau poți reduce viteza obturatorului.

6. Include puncte de interes în compozițiile tale

Scenele din afara ferestrelor avionului pot părea adesea destul de spectaculoase pentru ochi, dar când încerci să surprinzi frumusețea, ajungi să ai imagini care sunt pur și simplu... plictisitoare.

Acest lucru se datorează faptului că fotografiile grozave au, în general, nevoie de o ancoră - ceva care atrage atenția privitorului și îl face să se implice în scena respectivă, să aibă o emoție, să retrăiască o amintire.

Așadar, caută un punct de interes care să atragă atenția. Acesta poate fi orice: o formațiune de nor, un alt avion, o coastă sau chiar un soare care apune. Pentru un rezultat creativ, ia în considerare încorporarea unor elemente ale avionului în sine, cum ar fi o aripă sau un motor. Încearcă, de asemenea, să încorporezi elemente din interiorul avionului, cum ar fi fața unei persoane, o mână sau o masă pentru băuturi.
Astfel, vei ajunge să ai o imagine mult mai convingătoare!


 


 


 


 


41 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page