top of page

7 cărți pe care orice fotograf ar trebui să le aibă în bibliotecăCărțile legate de fotografie sunt o necesitate pentru oricine are o dragoste profundă pentru acest meșteșug. Astăzi vreau să-ți vorbesc despre 7 cărți legate de fotografie pe care cred că orice fotograf (indiferent de experiență) trebuie să le citească măcar o dată.

Cărțile abordează diferite subiecte în ceea ce privește fotografia și arta fotografică, de la manuale și până la cărți care relatează experiențe personale, sfaturi etc.

Ne aflăm într-un timp în care fotografia este omniprezentă și trebuie să începem să ne întrebăm „încotro ne îndreptăm?”. Dacă ne pierdem capacitatea de autocritică, atunci vom reproduce din nou aceleași gânduri, emoții și imagini.


The Ongoing Moment – Geoff Dyer


Această carte reflectă o abordare inovatoare a istoriei fotografiei. Bazată pe tehnici de storytelling, carte ni se înfățișează precum un roman în care toate personajele sunt marii maeștri ai fotografiei pe care cu toții îi admirăm.

Aici putem descoperi cum fotografii au abordat anumite stiluri și ce anume i-a făcut să fie unici. Dacă ești pasionat de istoria fotografiei, această carte este o necesitate absolută.

„Una dintre cele mai grațioase reflectări făcute vreodată asupra fotografiei… Turul de forță al lui Dyer este pe cât de inspirațional, pe atât de accesibil.” - Sunday Telegraph


The Complete Guide to Black & White Digital Photography – Michael Freeman


Freeman este un profesor desăvârșit, are o mulțime de cărți despre fotografie, dar aceasta este specială, spun criticii. Pentru mulți fotografi lucrarea reprezintă o referință excelentă.
Te face să înțelegi conceptul de „black & white” și este, probabil, cel mai bun ghid pe care l-ai putea citi pentru a înțelege de ce fotografia alb-negru este diferită.


Street Photography: Creative Vision Behind the Lens – Valérie Jardin


Cartea ne arată cum au fost realizate aceste imagini. Autoarea ne permite să intrăm în sufletul ei și ne dezvăluie tehnici uimitoare ale fotografiei stradale. O putem urmări într-o călătorie fotografică în jurul lumii. Fiecare fotografie e însoțită de o experiență personală unică.
În această carte vei afla despre tehnicile și alegerile compoziționale pe care le-a abordat, dar, mai important, vei cunoaște și procesul ei de gândire.

Photographic Visions: Inspiring Images and How They Were Made – 1X


Cel de la 1X (1x.com) fac niște fotografii incredibile! Această carte este unică deoarece dezvăluie modul în care au fost realizate unele dintre cele mai inspiraționale fotografii publicate pe platforma lor. Detaliată, împreună cu explicații venind chiar de la fotografii înșiși, rămâne o carte uimitoare care este valabilă și astăzi.


The Americans – Robert Frank


Se spune că această carte a schimbat cursul fotografiei din secolul al XX-lea și a făcut acest lucru doar cu 83 de fotografii. Așa că imaginează-ți 83 de fotografii capabile să direcționeze o artă într-o direcție cu totul diferită.

Aici vei găsi o viziune a Americii care a deschis ochii oamenilor. Cele 83 de fotografii sunt într-adevăr unice și spun o poveste emoționantă.


On Photography – Susan Sontag


Această carte a apărut pentru prima dată în 1977 și este una dintre cele mai apreciate cărți despre fotografie scrise vreodată. Acesta este probabil următorul pas pentru toți fotografii care încep să-și pună întrebări existențiale despre arta lor.
În această lucrare vei găsi un set de eseuri despre semnificația fotografiilor și despre ce înseamnă cariera de fotograf. Chiar dacă Sontag nu era fotograf, a fost partenerul lui Annie Leibovitz, așa că te poți aștepta la o critică profundă a artei fotografice.

Photography Changes Everything – Marvin Heiferman


Dacă această carte nu te face să te gândești la puterea pe care o are fotografia, atunci nu știu ce altceva o va face. Această carte vine la pachet cu o mulțime de eseuri care ilustrează modul în care fotografia schimbă cultura, societatea și oamenii.
Așa că nu uitați, doamnelor și domnilor, fotografia poate schimba orice, așa că asigurați-vă că fotografiați cu ochi responsabili.


Toate aceste cărți ne fac să gândim și să înțelegem frumusețea fotografiei. Atâta timp cât ne putem cultiva dragostea pentru fotografie gândindu-ne mai mult la ceea ce dorim să obținem cu fotografiile noastre, cu atât fotografia noastră va deveni mai semnificativă.
Unul dintre cele mai bune moduri de a construi o minte curioasă și un ochi ager este, desigur, prin lectură. Evident că lista nu se oprește doar la aceste 7 cărți, mai sunt încă o mulțime de lucruri și cărți care abia așteaptă să fie răsfoite.

31 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page